
Weer wat verzonnen toen ik me wat slapjes voelde en iets wilde met diverse soorten eiwit, koolhydraten en groenten, iets dat goed vult, maar eigenlijk niet zo veel bijzonders in huis had... Eerst wilde ik er ook tofu bij doen, maar het leek mij toch te zwaar en heb ik het bij sperziebonen gehouden. Volgende keer probeer ik het misschien wel...
Ik was (blijkbaar) geïnspireerd door een combinatie van risotto, paella en het joodse gerecht Hamin of Cholent, allemaal rijke eenpansgerechten.
Het ging ongeveer zo:
Voor twee personen (want de helft hield ik over):
1 zalmmoot
1 ui
1 teentje knoflook
2 kleine winterwortels
1 flinke aardappel
1 kleine courgette
6 sperziebonen
een paar takken peterselie
half kopje gierst (maar het kan zeker ook met rijst, quinoa of een andere graan)
ca. 1 kop water
sap van een halve citroen
4 eetlepels kokosmelk (inspiratie: Thaise vis)
zout
peper
bouillon
Italiaanse kruiden
dille
eventueel een klein scheutje ketjap of sojasaus
wat olie om mee te bakken
Gesneden ui, knoflook en wortel een paar minuten in een stoofpan bakken.
De sperziebonen klein snijden en er aan toevoegen.
De zalm in blokjes snijden en er aan toevegen.*
Ondertussen de gierst goed wassen.
Courgette, aardappel en peterselie snijden en toevoegen wanneer de rest al aardig aan het pruttelen is.
Kruiden toevoegen, flink wat peper, zout en/ of bouillon naar smaak
Goed door elkaar hutsen, gierst toevoegen en nog even doorroeren.
Water, citroensap en kokosmelk toevoegen (het eindresultaat mag een beetje nat zijn, dus wanneer nodig, voeg tussendoor wat vocht toe).
Op heel zacht vuurtje gaar laten worden, ca. 20 minuten. De gierst en de aardappel moeten zacht zijn, maat niet uit elkaar vallen.
*bij mij kwam de zalm direct uit de vriezer, niet ideaal, maar de oplossing dan is om het hele stuk even mee te laten bakken, het deksel er even op, totdat het in stukjes kan, dan verder bakken
Be'te'avon!
Ima
Geen opmerkingen:
Een reactie posten