dinsdag 11 februari 2014

Shakshuka met courgette


Shaksuka is een Midden-Oosters gerecht van eieren die gestoomd worden in een saus van ui, tomaten en paprika. Vaak als ontbijt geserveerd met brood en salade, soms pittig gemaakt, er zijn veel variaties.
Mijn moeder, van oost-Europees afkomst, kende het gerecht vanzelfsprekend niet, maar dacht er iets van te begrijpen, en wanneer ze eieren klutste en er een tomaatje doorheen sneed, noemden wij dat thuis Shakshuka....
Nu dat ik oud en wijs ben geworden ;) heb ik me een beetje verdiept in de kunst van de Shakshuka. Bij deze mijn eigen variant, alvast richting lente..

Voor 2 personen:

wat olie om in te bakken
4 biologische eieren
1 fles tomatenpassata
1 ui -  gesneden
1 tot 2 rode paprika's - in blokjes gesneden
1 kleine courgette -  in blokjes gesneden
eventueel een stukje hete rode peper - fijn gesneden
zout, peper, komijn poeder, naar smaak.

Bak in een hapjespan, brede stoofpan of grote koekenpan het uit en daarna de paprika, peper en courgette totdat ze zacht beginnen te worden. Doe er eventueel een tijdje een deksel op. Voeg ook de kruiden toe.

Voeg de tomatensaus toe en laat alles ca. 5 minuten warm en zacht worden.
Breek de eieren een voor een in een schaaltje (kluts ze niet!) en giet ze boven op de saus.
Doe het deksel er weer op totdat de het eigeel hard is, maar niet te hard.
Strooi er eventueel nog wat zout en peper op en dien op met rijst, brood, aardappels of couscous. Een frisse salade combineert hier ook lekker mee.

Be'te'avon!

Ima




1 opmerking: